Onsdagen 20 maj 2015. Bussresa till Borås. Skulpturvandring och
besök på Textilmuseet och Textile Fashion Center.

Samling utanför Hvitfeldtska Gymnasiet. Ordföranden Bernt Andersson görs delaktig i Ingegerd Wieslanders planläggning av resan. Med på bussen från Göteborg var vår kunniga och underhållande guide Kristina Mellström, tidigare intendent och curator vid Borås Konstmuseum. Vår chaufför med ryggen mot kameran heter Mikael Hedvall och kommer från Ellös Buss AB.

Första anhalt. Jime Dines skulptur Walking to Borås. Under 60-talet fick han sitt genombrott som en av den första generationen popkonstnärer i gott sällskap med bl,a Andy Warhol. Walking to Borås blev startskottet för Borås första Intenationella skulpturbiennal.
Från att som barn blivit skrämd av vad som kan hända med lögnaktiga pojkar ser han idag Geppettos livbringande skapelseakt som en metafor för konstens möjligheter. Skulpturen är 9 m. hög och finns på rondellen vid Allégatan. Efter åratal av konstbråk räcker nu Pinnocchio lång näsa åt sin belackare.

Borås utmärks av många anlagda parker och grönområden. Här Anna Lindhs Park med vackert blomsterarrangemang.
I Anna Lindhs park finns också Fredrik Reuterswärds bronsskulptur
Non Violence. Reuterswärd har antecknat att det var sorgen efter John Lennon som fick honom att utforma verket. Den knutslagna revolvern är en stark antivåldssymbol som inte handlar om seger utan om fred.
Finns nu på många platser i världen bl. a utanför Förenta Nationernas
Högkvarter i New York. Till skillnad från revolvern på övriga
platser är pistolen i Anna Lindhs park den enda i sitt slag.
Charlotte Gyllenhammars verk Ute är placerat vid det starkt
trafikerade Södra Torget, en skultur av ett ensamt barn sneglande
mot vattnet i Viskan. Barnet är ett återkommande motiv i Gyllen-
hammars konst. I Ute framställs barnet som i behov av beskydd och
exponerat för omvärldens fasor.
Declination. Verk av Tony Cregg. Han säger sig inte ha något intresse av att kopiera naturen. Genom sina skulpturer vill han fånga tingens "inre verklighet" - det vi inte riktigt kan sätta fingret på eller beskriva i ord.
På vandring över Viskan i natursköna Borås.
Skulpturen "Slits", polerad svart diabas, där Pål Svensson skapat ett exakt snitt genom blocket.. En känsla av spänning och rörelse i stenen. Kristina Mellström guidar och vår egen Ingegerd Wieslander som skymtar fram i bakgrunden.

Mate Hunting. Marianne Lindberg de Geer har tagit sin inspiration för
Mate Hunting från kaninen i Alice i Underlandet. Hennes kaniner
nu spridda över stora delar av landet har blivit ett av hennes
konstnärliga signum. Skulpturerna anspelar på kaninens förment
överaktiva sexualitet. Parningsjakt eller jakten på en kamrat kommer
till sin rätt i parkmiljö.

På motsatta stranden skymtar t. h. skulpturen Dogon och Upside Down. Claes Hake som utfört verket är mest känd för sina monumentala granitskulpturer som visats över stora delar av världen. Det är inte svårt att inse att det handlar om stor skulptural magi, när de röda granitblocken i skulpturen Dogon reser sig som en evighetsport. Verket kompletteras med Upside Down, ett par runda stenhällar närmare vattnet.
Bodhi, skulptur av Fredrik Wretman är installerad i Viskan med
skulptören själv som modell. Den mäter 3.5 m. och sitter just där den
gamla och nygrundade staden under 1600-talet hade sin gräns mot
väster. I det sakta strömmande vattnet vänder den ryggen mot den filmduksvita, fönsterlösa långsidan av biografen Röda Kvarn.

Arvid Knöppels bronsstaty Knallen i centrala Borås. En hyllning till
den lilla människan vid sidan av upphöjda kungar och som det står
skrivet "sköna mör".

I matkön på restaurang Astern, inrymd i Konferenscentret Pulsen som
erbjuder konferenspaket, dagens lunch och festlokaler i en miljö som
tidigare varit bomullsmagasin. Restaurangen berömmer sig med att ha
Borås första KRAV-certifikat för liknande anäggningar. Det som stod
på menyn var hemgjord fiskfärsbiff med skagensås och alternativt kalvstek med ratatouille och rostad potatis. Sallad och kaffe/ kaka och bordsdryck ingick också.
Textilhögskolan och Textilmuseet. House of Knowledge i förgrunden är en över 8 m. hög skulptur, uppbyggd av vindlande bokstäver. Prislappen är på 15 miljoner och verket är den största donationen någonsin av en enskild kostnär, katalanske Jaume Piensa, ett världsnamn inom skulpturkonsten. Bakom donationen står Sparbanksstiftelsen och två privatpersoner.
Samling inför guidningen i Textilmuseet. Till vänster skymtar den
röda klänningsskulpturen med klonade grodor, den i särklass dyraste bröllopspresenten till kronprinsessan Viktoria och Daniel Westling.
Här runt en monter med en knallesäck, tillverkad i linne och flitigt använd med många lagningar. Vår guide på museet Jessica Larsson.
Från RE RAG RUG-utställningen av återbruksmattor . Klackmattor flätade mattor och krokade mattor. Inspirationen kommer av förra sekelskiftets avancerade återbruk och det prövas att på olika enkla sätt göra mattor. Här kan besökare få hjälp med att tillverka och komponera egna mattor.

Textile Showroom. På Textilhögskolan bedrivs omfattande forskning inom textil teknologi. Smarta textilier, d.v.s, teknik inbyggd i textilier, är ett område där Västra Götaland är bland de ledande i världen . Det är en helt ny typ av textilier som är på väg att revolutionera textilindustrin och ger stora affärsmöjligheter för t.ex. medicinteknik, inredning, fordon och byggnader. Smart Textile Prototype Labs i Borås är ett fullskalelaboratorium som samlar forskare i allt från design och textilteknik till interaktionsdesign och nonofiberteknologi.
Här finns bl.a. tyger som renar vatten med enbart solljus som energikälla. Kläder som blir svala i extrem hetta, o.s.v. Innovationer skapas som förbättrar människors vardag och ger fördelar för industri, sjukvård och miljö. Ulla Callerfelt och Barbro Andersson flankerar guiden Anna Berglund.

Här visar Anna Berglund som är textilingenjör och studerande vid högskolan ett plagg, där man bl.a. kan mäta EKG inte som tidigare vid enstaka tillfälle utan över tid.
Lars Walin presenterar här unika kreationer som modeskapare. Utställningen lyfter fram en av de få svenska designer som arbetar med couture på en hög artistisk nivå där hantverk och kvalitet står i focus.
Utställningen är uppbyggd kring fyra teman - couture, hantverk, brud och artist. Lars Wallin har själv gjort ett personligt urval.
Mest känd är Lars Wallin för sina glamorösa klänningar för fest och bröllop i klassiskt snitt med en modern twist i wallinsk anda - en tuff rockig attityd. Under sin karriär har Wallin formgivit kläder för ett flertal artister. Kungligheter som kronprinsessan Viktoria och prinsessan Madeleine har burit hans skapelser på Nobelfesten.